اسمز معکوس یا به اختصار RO تکنیک قدرتمندی است که امروزه در تصفیه آب، زیاد از آن می شنویم. در حال حاضر اکثر دستگاههای تصفیه آب خانگی به این نوع سیستم فیلتراسیون قوی مجهز هستند و در واقع فیلتر RO مهمترین فیلتر از نظر کارکرد در دستگاههای چند مرحله ای به شمار می رود. در این تکنیک، آب با فشار از یک غشای نیمه تراوای مهندسی شده یا همان “ممبران” معروف عبور داده می شود؛ به طوری که تقریبا تمامی مواد ریز محلول و نامحلول و مولکول های کوچک ارگانیک از آب با این روش قابل جداسازی و حذف می باشند.
اسم این تکنیک از پدیده ای به نام “اسمز” گرفته شده که میلیون ها سال است که در طبیعت در حال اتفاق افتادن است و در بدن خود ما نیز هر روز تکرار می شود؛ اما اسمز برای اولین بار در سال ۱۷۴۸ توسط Jean-Antoine Nollet فیزیولوژیست فرانسوی کشف شد.
نخستین کارخانه RO در جهان ، Coalinga در کالیفرنیا توسط جوزف دبلیو مک کوتان و سیدنی لوب ساخته شد و در سال۱۹۶۵ مورد توجه مهندسین و دولتها از سراسر جهان قرار گرفت .
این فرایند پرکاربرد در صنعت تصفیه آب می تواند آب دریا و آب های آلوده را در هر مقیاسی به آب باکیفیت و قابل استفاده در مصارف مختلف مانند کشاورزی ، گلخانه ، دامداری ها ، مرغداری ها ، صنایع و.. تبدیل کند .
اجزا اصلی دستگاه اسمز معکوس
- ممبران (Membrane) که نوع آن بر حسب کیفیت ورودی و در خواستی آب انتخاب می شود.
- پمپ فشار قوی (High Pressure Pump) که به منظور غلبه بر فشار اسمزی تعبیه می گردد.
پمپهای فشار بالا فشار لازم برای عبور آب از غشا را فراهم میکنند. فشار لازم برای آب لب شور معمولی از ۱٫۶تا ۲٫۶ مگاپاسال است. در مورد آب دریا، فشار از ۵٫۵ تا ۸ مگاپاسکال متغیر است. تأمین این فشار نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. در سیستمهایی که از بازیافت انرژی استفاده میشود، بخشی از کار پمپ فشار بالا توسط دستگاه بازیابی انرژی تأمین میشود، که باعث کاهش انرژی ورودی به سیستم میشود.
کاربرد رایج اسمز معکوس
- نمک زدایی از آب شور دریا و تبدیل آن به آب قابل شرب
- استفاده در همودیالیز واحد های پزشکی
- تامین آب مورد مصرف برای دیگ های بخار
- تامین آب مورد مصرف جهت شستشوی قطعات حساس الکترونیکی و تولید انرژی الکتریکی
- تامین آب مورد مصرف در صنایع پلی مری، داروسازی، صنایع غذایی، آب مقطر سازی
فهرست سرفصل ها مطرح شده در آموزش انرژی، اگزرژی و اقتصادی آب شیرین کن اسمز معکوس ( RO ) در نرمافزار EES ، در ادامه آمده است:
- مقدمه
- تاریخچه
- آب شیرین کن اسمز معکوس ( RO )
- مثال آب شیرین کن اسمز معکوس (آنالیز انرژی، اگزرژی، اقتصادی RO در نرم افزار EES)
- پیاده سازی معادلات انرژی
- پیاده سازی معادلات اگزرژی
- محاسه راندمان اگزرژی و انرژی
- محاسبه میزان تخریب اگزرژی سیکل
- پیاده سازی معادلات اقتصادی ( هزینه )
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.